! Co LAPse KoDe

Kaleidoscope & Object Score Notation, the Next Generation

RSS Feed

De surveillance society vertaald

De immersieve omgeving die we creëren met ! Co LAPse KoDe wil een spiegel zijn van de wereld waarin wij als makers leven, beheerst door de grootstad en het internet. Die wereld is bevolkt met bewakingscamera’s, webcams en robots, scripts en cookies allerhande die ervoor zorgen dat wij haast instant de wereld rond kunnen kijken, maar tegelijk ook voortdurend zelf worden bekeken. Je kan kiezen om op de scène te gaan staan en jouw acties door anderen te laten volgen en bekijken, maar je kan niet meer kiezen om nog enkel toeschouwer te zijn en niet meer gezien te worden.
Tijdens voorstellingen wordt nu ook vaker het licht in de zaal aangelaten, waardoor de spelers ook hun publiek zien. Wij willen een stap verder gaan en de toeschouwers de gelegenheid laten om mee te spelen, als agenten met voorkennis of met louter interesse en met het specifieke verlangen om niet alles achter een perfect geregisseerde voorstelling te verschuilen, maar om een foutmarge toe te laten voor ontdekking en experiment.
Alle aanwezige agenten hebben de gelegenheid om een of meerdere spellen te spelen, de spelregels te overtreden, ze te veranderen of zelf een nieuw spel te creëren. In die ervaring willen we alle elementen aan bod laten komen die ons dagelijkse leven beheersen: beweging, tekst, geluid, beeld, code. Tijdens elke nieuwe productie zal de structuur die daarvoor nodig is, duidelijker naar boven komen drijven. Op dit moment hebben we één startpunt, het Spel der Spellen, een spel dat is opgevat als een handleiding voor het universum van !Co LAPse KoDe.

Productie(s)
Alle aanwezigen zien en worden gezien. Maar in tegenstelling tot de beleving van de ‘permanent gecontroleerde zone’ in de publieke ruimte van de grootstad, waarbij de ruimte steeds meer wordt ingericht op basis van angst; waar avontuur, onvoorspelbaarheid, spanning en toeval liefst zoveel mogelijk gereduceerd worden; is onze ruimte ingericht voor spel, exploratie, actie, respect en het overschrijden van de regels. Alle aanwezigen staan ten aller tijde in the picture, en zijn er ook welkom om te acteren, spelen, experimenteren, en de situatie naar hun hand te zetten; zelfs de agent die beslist de hele avond op één plek te blijven zitten. Het gegeven van een universum onder voortdurende bewaking maakt een tot in detail vooraf geregisseerde show onmogelijk. We willen nieuwe ideeën, creatieve toevallen, accidenten, experimenten, foutmarges, uitzonderlijk gedrag en intentionele overtredingen met zachte hand aanmoedigen en aanwenden als gelegenheden voor discussie, transformatie en nieuwe kennisvergaring. In dat opzicht herinstalleren we het woord ‘productie’ in zijn originele betekenis, als een plaats en proces waar wordt ‘geproduceerd’, in ons geval spreken we van productie van kennis en ervaring. Elke aanwezige is een potentiële producent. Aan ons om de voorwaarden te creëren voor een optimale productie.