Funzie Fonzie Leesmasjien: het boek als object

November 26th, 2011 Comments Off on Funzie Fonzie Leesmasjien: het boek als object

Het privé-gebruik van een digitale boekscanner als Funzie Fonzie Leesmasjien stelt de vraag naar wat het boek als object in wezen is.

Die vraag groeide vanuit de vaststelling dat het voor de makers van de machine en de software vanzelfsprekend was, dat het boek niet ongeschonden uit het proces zou komen. Ik ben een boekenwurm, maar het boek als object heeft me nooit echt geïnteresseerd. Ik merkte nochtans dat de vanzelfsprekendheid van de destructie me een sterk gevoel van ongemakkelijkheid bezorgde, dat ik niet meteen kon plaatsen.
Ik besliste ten rade te gaan bij enkele mensen voor wie het fysieke boek wel belangrijk is als object. Ik wil mee door hun ogen kijken naar dit proces, in de hoop dat de context van deze voor hen waarschijnlijk radicale ingreep scherper zal worden, en er verbindingen worden gemaakt, die nu nog ondenkbaar zijn.

Ik herinnerde me een gesprek met K, een enthousiast persoon die me op een zomeravond tijdens een festival in een passioneel gesprek over literatuur, had bekend dat ze wel eens duizend euro durft uitgeven aan een boek. Vervolgens sprak ik met Peter, iemand voor wie het boek als verzamelobject een broodwinning is. En tenslotte bleek Michael, de maker van de bookscanner, zelf ook een groot liefhebber te zijn.
Uit de gesprekken kwam één gedachte helder bovendrijven: als we echt het gereedschap hebben om met digitale teksten zo aan de slag te kunnen gaan, dat ze een eigen genre worden, dan scherpt dat de eigenheden van zowel het fysieke als het digitale ‘boek’ aan. In de gesprekken worden een aantal elementen vermeld die het fysieke boek als object valoriseren. Wat dat voor het digitale ‘boek’ zou kunnen betekenen, daarover is al veel nagedacht, maar afgezien van het flauwe e-boek weinig echt gebeurd. In dit specifieke geval van de machinale remix van tekst, broncode en fonts, hoop ik enkele concrete pistes te kunnen zien na VJ13.

Transcripties komen eraan:

–> Over de liefde voor het boek: de transcriptie van het interview met K, liefhebster van boeken en literatuur
–> Over de waarde van het boek: transcriptie van het interview met Peter Bernaerts, verantwoordelijke voor boeken, prenten en tekeningen bij Kunstveiling Bernaerts, Antwerpen
–> Over de liefde voor kennis: transcriptie van het interview met Michael, initiatiefnemer van HSB Scanbot

Tagged

Comments are closed.