Funzie Fonzie Leesmasjien: de origine

November 26th, 2011 Comments Off on Funzie Fonzie Leesmasjien: de origine

Na de ontmoeting van het LabtoLab-netwerk in Medialab Prado in juni 2010 in Madrid, organiseerden we met het Constant-team onze eerste brainstorm over VJ13 op een terras in het schitterende stadspark Retiro.
Brainstorms zijn onmogelijk te reconstrueren. De enige herinnering die ik eraan over hou, is het moment waarop de eerste verbinding werd gelegd tussen alle verschillende ideeën en goestingen. Die verbinding lag in het woord ‘scanning’, het proces om iets fysieks digitaal te maken en terug.

In Medialab Prado was toen het prototype van een boekscanner te bezichtigen. Wendy was enthousiast om partners te zoeken in Brussel die een gelijkaardige machine konden bouwen. In het slechtste geval, zouden we de Spaanse boekscanner laten overkomen. Femke linkte het concrete plan aan haar verlangen om naar OCR-code te kijken, de software die Google gebruikt om gescande beelde te transformeren in tekst. En ik zag er wel iets in om met het gegenereerde materiaal aan de slag te gaan.

Eenmaal in Brussel bleek dat er al aan een machine werd gebouwd in Hackerspace Brussels. Pierre Marchand en John Haltiwanger gingen aan de slag met OCR en in mei 2011 organiseerden we in HSB de eerste ontmoeting tussen machine, software en boeken. Daar werd me duidelijk hoe uitdagend dit project was. Het opent heel nieuwe perspectieven. En het doet ook vragen rijzen, naar beschikbaarheid, gebruik & copyright, en naar het boek als object.

Tagged

Comments are closed.