Funzie Fonzie Leesmasjien of de DIY-boekscanner

November 27th, 2011 Comments Off on Funzie Fonzie Leesmasjien of de DIY-boekscanner

De grootschalige digitalisering van Google Books en de illusoire toegankelijkheid van hun archief hebben me al vaker rillingen bezorgd. De uniformiteit van de boeken die op no-time uit de Espresso Book Machine schuiven, vond ik eerder ontgoochelend ondanks de lichte opwinding die ik voelde voor het principe. Door de inburgering van de e-reader in mijn leven ervaar ik de prijs van een e-boek als pure huichelarij en de exclusieve download-per-machine-strategie van Kindle vind ik een misdaad. Mijn enthousiasme voor een DIY-digitalisering van de boekcultuur is daarom groot.

Het Funzie Fonzie Leesmasjien tijdens VJ13 volgende week is een artistiek experiment in die richting. Op basis van online-handleidingen, bij elkaar geschreven door thuisknutselaars, bouwden Michael Bouwens en Hackerspace Brussels een esthetiek verantwoorde boekscanner, met een stofzuiger die automatisch de pagina’s omdraait. Elke pagina wordt gefotografeerd en opgeslagen als een .jpg op een server. Pierre Marchand onderzocht en herschreef software die letters herkent en foto’s kan omzetten in tekstbestanden (OCR of Optical Character Recognition), waarbij ook het lettertype van het gescande boek wordt opgeslagen voor hergebruik.

Als alles vlot verloopt, zal het mogelijk zijn om een facsimili van het gescande boek te maken. De hindernissen onderweg zijn echter multipel. De kans dat het boek beschadigd wordt bijvoorbeeld, is erg groot. De software moet worden getraind, maar zelfs na een grondige training zal de gereproduceerde tekst hoogstwaarschijnlijk fouten bevatten. Afhankelijk van het lettertype is een l niet altijd van een hoofdletter i te onderscheiden, en dat is nog maar een schoonheidsdetaiL. Het proces en de bugs, de glitches en de bizarre toevallen zijn de elementen die ons interesseren. En ook de ervaring van het experiment, de indrukken van de betrokken mensen, de bedenkingen, de fantasieën.

Voor het grote avontuur begint, maak ik via deze post een stand van zaken van de voorbereidingen.

* Origine

* De sappige vragen & problemen: beschikbaarheid // gebruik & copyright // het boek als object

* Planning voor 1-12: Pdf met planning in drie talen

Tagged

Comments are closed.