Openb♥♥r Schrijver

December 23rd, 2009 Comments Off on Openb♥♥r Schrijver

openbaar_poster_kl

Tot 11-2-10 kan je een bezoek brengen aan het schrijverskabinet van de Bibliotheek Sans Souci. Hier vertrouw je je verhaal over je geliefde persoon (partner, kind, familielid, vriend(in)) toe aan Ana Foor. Haar hart zal zwijgen, terwijl jouw woorden vloeien door haar pen die is gevuld met zoete zachtheid en suikerspin.
Valentijn kondigt zich aan als een gala van woorden: een verhaal dat leest als een romance over jouw eerste ontmoeting met je beste vriend.in, een gedicht dat je liefste gewoonte met je geliefde verguldt, of een brief geschreven vanuit een plek waar je graag met die bijzondere persoon was geweest.

In een catalogus kan je stijl, inhoud en vorm kiezen voor je gevoel. Het is een exhaustieve verzameling van alle mogelijkheden die je kan bedenken met zes lettertypes (whiskeyjazz, libertinage, cimatics…), drie types van inhoud (brief, gedicht, verhaal) en negen ‘kruiden’ of ook ‘versiersels’ (champagne, koraal, roze…). Voor elk van de 162 combinaties kan je bovendien kiezen of je die op losse vellen aan je geliefde wil presenteren, in een kleine boekvorm of als digitale boodschap ­met­ code.

De catalogus is het resultaat van een experiment met Open Office, een dagdagelijks digitaal schrijfgereedschap. Met behulp van een serie computerscripts produceerden de grafisten van het ontwerpcollectief Open Source Publishing (O S P) de verschillende stijlcombinaties waaruit je kan kiezen. Alle gebruikte fonts zijn ontwikkeld door de grafisten zelf, en zo is deze staalkaart ook een letterproef. Hier vind je alle uitleg en een handleiding.

Dit catalogus bevat bovendien enkele fragmenten, gedichten en brieven van auteurs die Ana Foor nauw aan het hart liggen. Ze zijn een inspiratiebron, maar vooral een uitnodiging om de Nederlandstalige
literatuur verder te ontdekken. Ana Foor voegde ook twee naar het Nederlands vertaalde fragmenten toe. Deze en andere werken over de liefde vind je terug in de wachtkamer van het schrijverskabinet.
Vul de bibliotheek met nog meer liefde en voeg jouw dierbaarste roman, brief of dichtbundel toe via het gastenboek met gouden lintje of via www.elsene.bibliotheek.be.

Aanleiding om na te denken over de functie van de openbare schrijver in de 21ste eeuw in Brussel was de film Central do Brasil van Walter Salles. Het openbaar schrijverschap bestaat nog nauwelijks. Een studie van de Koning Boudewijnstichting (Gezondheid en armoede, 2007) toonde aan dat nog op twee plaatsen in Brussel een openbare schrijver is aangesteld (juristen in sociale centra) en dat vooral apothekers deze nood invullen. Over het algemeen wordt aangenomen dat de Brusselse bevolking kan lezen en schrijven. Maar wil dat ook zeggen dat ze via het geschreven woord hun gevoelens kunnen uitdrukken? Daar is nog een plek weggelegd voor de openbare schrijver : iemand die individuele verhalen, verlangens, emoties verzilvert in woorden op papier of op elektronische dragers, verpersoonlijkt en op maat.

Witlof, Ana Foor alias An Mertens

Comments are closed.