Woorden tellen

December 8th, 2015 § 0 comments

Het is erg verleidelijk om woorden te gaan tellen in je eigen werk. De roman Tot Later telt 14311 verschillende woorden, of 118562 woorden in totaal, verdeeld over 7836 zinnen. Serendipiteit is nooit ver weg bij het schrijven, dus zie hier, de middelste zin van het boek luidt: “Poesjelief!”

Ook al zijn er vijf stemmen in het boek, wordt al snel duidelijk dat er twee hoofdpersonages zijn. Het dispersion plot bevestigt dit.

totlater_personages

Het meest gebruikte woord in het boek is natuurlijk ‘de’. Ik heb dat maar liefst 4697 keer getypt.
In tegenstelling tot het Engelstalige Boek Genesis, telt mijn langste woord niet 15 maar 29 karakters. Lang leve het Nederlands, waarin je zowat eender welke woordencombinatie kan gebruiken. Het allerlangste woord is ‘gemeenschapsvertegenwoordiger’. En het komt voor in deze context: “Als ze echt als gemeenschapsvertegenwoordiger optrad, is het onmogelijk dat…”
Ook in het Nederlands komen drieletterwoorden het vaakst voor. Maar liefst één vijfde van de woorden zijn drieletterwoorden. “Een” is de kampioen met 3184 verschijningen.
Een lijstje van all gebruikte drieletterwoorden, levert ook hier een grappige mozaïek op:
AIs, Aan, Ach, Age, Aha, Als, And, BAM, BBC, BIM, BLA, BOE, Ben, Bic, Bij, Bof, Bon, Bos, Boy, But, Can, Car, Cat, Ché, Coq, DNA, DOS, Dag, Dan, Dat, Die, Dik, Dit, Don, Dus, Duw, Dīn, Een, Elk, Euh, Eén, Fat, Fin, GGG, Gij, God, Goh, HIK, HIV, Had, Heb, Hem, Hen, Her, Het, Hey, Hij, Hoe, Hop, Hou, Huh, Hun, IBM, IVF, Ice, Ier, Ils, Jef, Jij, Juf, KVS, Kan, Ken, Kom, Kon, LOL, Las, Lea, Les, MEP, Mac, Mag, Man, Map, Mar, Max, Met, Mic, Mig, Mij, Mja, NAI, Nam, Nee, Neo, Net, New, Nog, Och, Oei, One, Ono, Ons, Oog, Ook, Pas, Per, Pip, Pis, Pus, Qua, Rex, Rio, Roi, Roy, Sap, Sun, THE, Taj, Tea, Ted, Ten, Ter, The, Tis, Tom, Tor, Tot, Tss, ULB, Uit, Umm, Une, VGA, VUB, Van, Via, Vol, Vos, WAR, Was, Wat, Wel, Wet, Why, Wid, Wie, Wij, Wil, Wit, Wow, Wíl, XII, Yep, Yes, You, Zag, Zal, Zam, Ze2, Ze5, Zee, Zei, Zes, Zie, Zij, Zin, Zou, aai, aan, abc, act, air, all, als, and, are, arm, art, bad, bak, bal, ban, bar, bbb, bed, bek, bel, ben, bid, big, bij, bil, bmw, bod, bol, bom, bon, bos, bot, bug, bui, bus, but, can, cat, cel, cor, cru, dad, dag, dak, dam, dan, dar, das, dat, dde, dek, del, den, der, des, did, die, dik, dit, doe, dol, dom, don, dop, dun, dus, duw, dvd, dát, een, eer, eet, ego, eik, elf, elk, els, ene, erg, ers, est, euh, fac, fan, fel, few, fik, fit, for, gaf, gap, gat, gek, get, gif, gij, gin, god, got, gsm, gum, guy, gym, had, hak, hal, hap, has, heb, hek, hel, hem, hen, her, het, hij, him, hoc, hoe, hok, hol, hop, hot, hou, how, huh, hun, hut, hét, hún, ikk, ils, inn, ins, its, jam, jas, jij, jje, job, joo, jou, juf, kan, kap, kar, kat, kel, ken, kik, kil, kin, kip, kmo, koe, kom, kon, kop, kot, kou, kus, kón, laf, lag, las, lat, lay, lee, lef, leg, les, lid, lig, lik, lip, los, lot, lui, lul, lus, lés, mag, man, map, max, mee, mei, men, mep, mes, met, mij, min, mis, moe, mol, mp3, mug, mum, nam, nat, nee, nek, net, new, nog, nok, non, not, nul, nus, nut, nóg, oes, off, oma, one, ons, ont, oog, ook, oor, opa, oud, out, pad, pak, pas, pdf, pen, per, pet, pil, poe, por, pot, psy, pub, puh, pur, qua, que, rad, ras, rek, ren, rij, rit, rok, rol, rue, rug, ruk, rum, ruw, san, say, sci, sec, see, she, sip, sla, sms, sok, som, son, sta, suf, tak, tas, tel, ten, ter, tet, the, tip, tja, toe, tol, top, tot, tux, ufo, uil, uit, une, url, usb, uur, uwe, val, van, vat, vel, ver, vet, via, vie, vin, vis, vol, vos, vzw, wak, wal, war, was, wat, web, weg, wei, wel, wet, why, wid, wie, wij, wil, win, wip, wis, wit, wol, won, wou, wás, wél, wíl, yes, you, z2e, zag, zak, zal, zat, ze2, ze8, zee, zeg, zei, zes, zet, zie, zij, zin, zit, zog, zon, zot, zou, zul, zus, één, óns, مرة

Bij wijze van besluit van deze bizarre optelsommen, kopieer ik het lijstje van ‘collocaties’, een combinatie van twee woorden die vaak samen voorkomen. het leest als een zeer beknopte samenvatting:
Zevenkoppige Draak, Luizige Parel, met een, als een, Benauwde Wauw,
niet meer, het café, van het, zei hij, Like Comment, meer dan,
Maagdelijk Egeltje, het raam, het plein, kamer boven, alleen maar, van een, Bruine Beer

Leave a Reply